Lupapalvelut radio- ja tv-yhtiöille

Avoimen kirjan sivut.

Aamuohjelmaan päivittäinen tietokirjakatkelma tai viikoittainen toiveruno? Sanasto myöntää tarvittavat luvat kirjallisuuden esittämiseen tv- tai radio-ohjelmassa.

Kirjallisuuden esittämiseen tv- tai radio-ohjelmassa tarvitaan lupa. Sanaston Lupakaupasta voit hankkia käyttöluvat keskitetysti ja vaivatta useiden tekijöiden teksteihin.

Keräämme tekijänoikeuskorvauksia kirjallisuuden käytöstä ja maksamme ne edelleen tekijöille. Sanasto edustaa yli 10 000 kirjailijaa ja kääntäjää. Lupakorvauksista saatu tulo mahdollistaa luovan työn tekemisen ja uuden kirjallisuuden syntymisen jatkossakin.

Mikäli esitettävän tekstin tekijänoikeus on rauennut, lupaa ei tarvita. Tekijänoikeus on voimassa tekijän eliniän ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Myös teosten asiallinen siteeraaminen on sallittua ilman lupaa. Tarkista ohjeet siteeraamiseen.

Sanasto ei myönnä lupia myöskään teosten muunteluun, vaan siihen tulee saada lupa suoraan kirjallisuuden tekijältä tai oikeudenhaltijalta.

Autamme mielellämme lupahankintoihin liittyvissä kysymyksissä!

Yleisradiolla ja Sanastolla on sopimus, jonka perusteella kirjallisuuden käytöstä raportoidaan ja laskutetaan. Muut toimijat hakevat lupaa Sanaston Lupakaupasta.

Lue lisää

Tutustu Lupakauppaan

Kirjallisuuden tekijänoikeudet pähkinänkuoressa

Sitaattioikeus eli miten tekstiä saa lainata