Kirjailija Peter Sandström on aloittanut kautensa Sanaston puheenjohtajana tammikuussa 2020. Sandström on alkujaan toimittajan koulutuksen saanut kaunokirjailija. Hän on toiminut Finlands svenska författareföreningin puheenjohtajana vuodesta 2013.
Parhaimmillaan luova työ on kuin leikkiä. Voi kokeilla erilaisia ratkaisuja ja hakea polkua, joka vie eteenpäin. Ei tunnu välttämättä niin vakavalta, eikä ole mikään katastrofi jos jokin menee pieleen. Aina voi aloittaa uudestaan, tai valita eri suunnan.
Itse kirjoitan kaunokirjallisuutta, toisin sanoen proosaa, joka koostuu sekä fiktiosta että autofiktiosta. Omasta mielestäni kiinnostavinta luomisprosessissa on yrittää luoda eläviä hahmoja. Esikuvia voi ottaa oikeasta elämästä, mutta aina on mahdollisuus käyttää taiteellista vapautta ja valehdella armotta, niin että hahmosta tulee itsenäinen, fiktiivinen henkilö, joka elää sekä tekstissä että mahdollisen lukijan mielikuvituksessa. Käyttämällä erilaisia vivahteita voi antaa henkilölle varsin erilaisia ominaisuuksia. Onko hänellä saksanpaimenkoira vai mäyräkoira? Tai ehkä rotukissa? Ajaako hän Ford Mustangia, vai vanhaa Mossea? Missä hän asuu? Miten hän pukeutuu? Kaikki nämä, ja muut vastaavat yksityiskohdat, voivat antaa tekstille tietynlaista väriä ja pulssia.
Kun kirjailija tai kääntäjä on tiiviisti kiinni itse luomisprosessissa, kysymykset tekijänoikeudesta voivat tuntua sekä etäisiltä että itsestään selviltä. Jokainen kai ajattelee, että ”tämähän on minun tekstini”. Mutta viimeistään jos ja kun tekstiä julkaistaan, tekijänoikeuskysymykset tulevat ajankohtaisiksi.
Luovan työn tekijänä tuntuu turvalliselta tietää, että tekijänoikeuskysymysten valvonta on hyvissä käsissä Sanastossa.
Luovan työn tekijänä tuntuu turvalliselta tietää, että tekijänoikeuskysymysten valvonta on hyvissä käsissä Sanastossa. Silloin voi tekijänä keskittyä yhä enemmän itse luomiseen. Sanastolle uusi vuosi, ja uusi vuosikymmen, tuo mukanaan vanhat, tutut haasteet, mutta myös uusia, ajankohtaisia kysymyksiä. Sanaston tavoitteet vaalikaudelle 2019–2023 ovat edelleen hyvin ajankohtaisia. Esimerkiksi kysymykset e-lainoista tulevat olemaan tärkeitä lähitulevaisuudessa. E-lainojen ottamista lainauskorvauksen piiriin on selvitettävä, mutta kirjastojen oikeus lainata e-kirjoja tulee jatkossakin perustua käyttölupiin ja lisensseihin.
Vuosien mittaan tekijänoikeuden valvominen on kehittynyt yhä ammattimaisemmaksi ja tehokkaammaksi. Samalla alan kysymykset muuttuvat monella tapaa monimutkaisemmiksi. Tämän takia on tärkeää, että Sanasto järjestönä jatkuvasti kehittyy ammattimaisella tasolla. Siten voidaan 2020-luvulla pitää yllä ja kehittää haastavaa työtä tekijänoikeuskysymysten parissa yhteistä hyvää ajatellen.
Peter Sandström
Sanaston puheenjohtaja