Puheenjohtajalta: Valkosipulilla, vai ilman?

Kun nuorena muutin pois kotoa opiskelemaan, isäni antoi minulle neuvon: jos sinulla on seuraavana päivänä treffit tai tärkeä kokous, älä ihmeessä syö mitään missä on paljon valkosipulia.

Tänä vuonna olemme lähes kaikki saaneet tottua etätyöskentelyyn, ja etäkokouksiin. Ne, jotka ovat valkosipulin ystäviä, ovat voineet huoletta syödä kyseistä herkkua ottamatta huomioon onko seuraavana päivänä kokous tai ei.

Myös Sanastossa sopeuduttiin maaliskuusta alkaen ripeästi etäaikaan ja yhteistyö tänä aikana on sujunut mainiosti. Keväällä Sanastokin joutui laajalti perumaan tapahtumia, mutta toisaalta hyvässä yhteistyössä kirjastojen kanssa neuvottelimme esimerkiksi poikkeusajan verkkolukutuokioiden sopimuksen. Sanasto on myös järjestänyt erilaisia webinaareja.

Etäkokouksiin tottuu, ja ne saattavat sujua aivan hyvin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kasvotusten pidettävät tapaamiset ovat huomattavasti elävämpiä ja luovuuden osalta palkitsevampia. Toivotaan siis ensi vuodelle parempia mahdollisuuksia järjestää tapaamisia myös kasvotusten.

Poikkeusvuonna moni asia on kuitenkin toiminut kuten ennenkin. Joulukuun tilitys sujui tutun kaavan mukaan Sanaston tilittäessä tekijänoikeuskorvauksia kaiken kaikkiaan yli 8,5 miljoonaa euroa yli 10 600 kirjailijalle, kääntäjälle ja oikeudenhaltijalle. Lainauskorvauksiin korona-ajalla ei pitäisi olla vaikutusta: lainauskorvausmääräraha on ensi vuoden valtion talousarviossa ennallaan.

Yksi asia, joka on noussut loppuvuodesta jälleen esille, on kysymys e-kirjojen lainauskorvauksista. Joulukuun alussa kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) jätti eduskunnassa kirjallisen kysymyksen lainauskorvauksen ja kirjallisuuden Celia-korvausten muuttamisesta teknologianeutraaleiksi.

Tällä hetkellä lainauskorvausta maksetaan tekijänoikeuslain nojalla vain fyysisinä teoskappaleina lainattavista kirjoista. Samaan aikaan e-kirjojen ja äänikirjojen lainamäärät lisääntyvät merkittävästi. Kirjallisessa kysymyksessä toivotaan, että Suomi voisi mahdollistaa korvaukset tekijöille myös e-kirjoista ensimmäisten EU-maiden joukossa.

Suomessa on parhaillaan selvityksessä kansallisen e-kirjaston perustaminen. Sanaston näkemyksen mukaan e-aineistojen lainauskorvaus tuleekin ratkaista samassa yhteydessä.

Näillä sanoin haluan toivottaa tunnelmallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2021 kaikille. Yhdessä jatkamme eteenpäin.

Peter Sandström
Sanaston puheenjohtaja