Runojen esitysluvat helposti Sanastosta

Kirja ja saniainen

Runonlausunnalla on vankat perinteet Suomessa, ja harrastuksen parissa toimii yhdistyksiä koko maassa. Tässä jutussa kerromme, mitä lupakäytännöistä kannattaa muistaa, kun runoja esitetään julkisesti.

Suomen Lausujain Liiton puheenjohtaja Ella Pyhältö lumoutuu runonlausunnasta aina uudestaan.

– Runous ja runonlausunta on niin suoraan sieluun menevää. Sanon usein, että runot ovat kuin pienoismonologeja: runotekstit antavat sellaisia mahdollisuuksia, mitä proosa tai näytelmäteksti eivät anna.  Lausunta on kuninkuuslaji, kuten Veikko Sinisalo tapasi sanoa, Pyhältö muistelee.

Lausunta ammentaa aineksensa kirjoitetusta runoudesta. Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana neljä vuotta toiminut Pyhältö puhuu sen puolesta, että runojen esittämisessä tulee kunnioittaa runoilijoiden tekijänoikeuksia.

– Runoteksti on pohja lausumiselle. Kun löytyy runo, jonka haluaisi esittää, niin voi ajatella, että minulla on mahdollisuus tuoda tämä teksti esille ja samalla antaa arvo tekstin luoneelle kirjailijalle. Siksi tulee pyytää lupa teoksen esittämiseen ja varmistaa, että runoilija saa siitä korvauksen, Pyhältö sanoo.

Ota luvan hankkiminen rutiiniksi

Runojen esitysluvat voi hankkia keskitetysti Sanaston lupakaupasta. Ella Pyhältö kehuu viime vuonna avattua verkkopalvelua.

– Olen iloinen Sanaston lupakaupasta. Nettipalvelu on helpottanut asioimista, ja tuonut sen aivan uudelle tasolle. Palvelu on selkeä ja helppo käyttää. Kerralla voi kätevästi hankkia luvat useiden tekijöiden teoksiin.

Pyhältö toivoo, että jokainen lausujayhdistys ja runoesityksien järjestäjä ottaisi tavaksi hankkia luvat jo esityksiä suunniteltaessa, samaan tapaan kuin muutkin tilaisuuden järjestämiseen liittyvät käytännön asiat hoidetaan.

– Toivon, että se tulisi rutiiniksi jokaiselle. Lupien hankkiminen tulisi olla automaatio eikä sellainen asia, jota ruvettaisiin miettimään vasta kun esitys on valmis.

Opi lupakäytännön perusperiaatteet:

Sanasto ja Suomen Lausujain Liitto pyrkivät yhteistyössä tarjoamaan lausujille entistä selkeämmin tietoa tekijänoikeuksista. Tässä kerrataan perusperiaatteet.

Miksi esittämiseen pitää pyytää lupa?
Tekijällä on lain mukaan oikeus päättää teoksensa julkisesta esittämisestä yleisölle. Siksi lupa tulee saada tekijältä tai tekijän valtuuttamalta tekijänoikeusjärjestöltä, kuten Sanastolta.

Miksi tekijänoikeuskorvausta pitää maksaa?
Esityskorvaukset ja muut tekijänoikeuskorvaukset ovat kirjallisuuden tekijälle korvausta hänen tekemästään työstä. Hän on luonut sisältöä, jota ilman esitystä ei olisi.

Milloin tarvitsen luvan runon esittämiseen?
Tarvitset luvan, kun esität runoja yleisölle. Sanasto myöntää luvat kirjailijoiden ja kääntäjien puolesta, laskuttaa lupakorvaukset ja maksaa ne edelleen niille tekijöille, joiden teoksia on käytetty. Lupa tarvitaan, vaikka esitystilaisuus olisi maksuton ja järjestetty vapaaehtoisvoimin.

Milloin en tarvitse lupaa?
Et tarvitse lupaa kirjallisuuden esittämiseen yksityisissä tilaisuuksissa, kuten häissä tai hautajaisissa. Lupaa ei tarvita myöskään tilaisuuksiin, joissa runonlausunta ei ole tilaisuuden päätarkoitus, tilaisuudesta ei peritä pääsymaksua, eikä sitä muutenkaan järjestetä ansiotarkoituksessa (kaikkien mainitun kolmen ehdon tulee täyttyä). Lupaa ei tarvita jumalanpalveluksen tai opetuksen yhteydessä.

Jos tekstin tekijänoikeus on rauennut, sitä voi esittää vapaasti ilman lupaa. Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta kirjailijan ja kääntäjän kuolinvuoden päättymisestä. Tekijänoikeusvapaita ovat mm. Eino Leinon runot. Sanastosta saat luvat myös niiden edesmenneiden kirjailijoiden teoksiin, joiden tekijänoikeus on vielä voimassa. Sanasto edustaa kattavasti kirjailijoiden perikuntia.

Miten tarkistan, onko teoksen tekijänoikeus voimassa vai rauennut?

  • Tarkista kirjailijan kuolinvuosi. Mikäli kuolinvuoden päättymisestä on kulunut yli 70 vuotta, ovat kaikki hänen teoksensa vapaita käyttää.
  • Mikäli kyseessä on käännösteos, tarkista myös kääntäjän kuolinvuosi. Kirjallisuudessa myös kääntäjälle syntyy tekijänoikeus.
  • Mikäli sekä kirjailijan että kääntäjän kuolinvuodesta on kulunut yli 70 vuotta, on käännösteos vapaasti käytettävissä.
  • Jos kyseessä on useiden tekijöiden yhteisteos, tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta viimeisenä kuolleen tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
  • Jos tarvitset apua asian selvittämisessä, ota yhteyttä Sanastoon. Neuvomme mielellämme!


Paljonko esityslupa maksaa?

Esitysluvan hinta määräytyy tilaisuuden yleisömäärän ja esitettävien runojen määrän mukaan. Esimerkiksi 10 runon esittäminen 50 hengen yleisölle maksaa 40 euroa + alv. 10 %. Sanaston hinnasto pyritään määrittämään kohtuulliseksi sekä kirjallisuuden tekijöiden että esittäjien näkökulmasta.

Kuulemme mielellämme palautetta lupakaupastamme ja kehitämme palvelua tarpeen mukaan.

Lisätietoa

Tekijänoikeuden ABC -juttusarja

Sanaston lupakauppa

Ota yhteyttä Sanastoon – autamme mielellämme!