Sanasto mukana vetoomuksissa teosten luvattoman kopioinnin lopettamiseksi

Kirjan sivut. Kuva: Eetu Ahanen

Sanasto antaa tukensa kansainvälisiin vetoomuksiin kirjallisuuden luvattoman kopioimisen ja luvattoman e-lainaamisen estämiseksi. Yhdysvalloissa levinnyt niin kutsuttu ”Controlled Digital Lending” -toiminta on lainvastaista ja loukkaa kirjallisuuden tekijöiden oikeuksia.

Sanasto on allekirjoittanut The National Writer’s Unionin keräämän kansainvälisen vetoomuksen (Appeal to readers and librarians from the victims of Controlled Digital Lending) CDL-toiminnan lopettamiseksi. Keskiviikkona 13. helmikuuta julkaistun vetoomuksen on allekirjoittanut 37 kansallista ja kansainvälistä kirja-alan järjestöä.

Lisäksi Sanasto on mukana myös The Author’s Guild -järjestön luotsaamassa vetoomuksessa (Open Letter to Internet Archive and Other Proponents of “Controlled Digital Lending”), joka on julkaistu tammikuussa.

Molemmat vetoomuskampanjat ovat saaneet alkunsa CDL-toiminnan aloittaneesta Open Library -verkkopalvelusta, jonne on digitoitu huomattava määrä englanninkielisiä teoksia vapaaseen internet-levitykseen. Open library -palvelua hyödyntävät esimerkiksi Yhdysvalloissa myös monet kirjastot ja virastot.

Luvaton kopioiminen näivettää kirja-alan

Käytännössä ”Controlled Digital Lending” tarkoittaa sitä, että yksittäisen kirjan skannannut taho levittää kirjan vapaasti verkkoon rajoittamattoman suuren yleisön luettavaksi ja myös omalle koneelle ladattavaksi ilman oikeudenhaltijan lupaa ja korvausta käytöstä.

Laillisissa ratkaisuissa teoksen käytöstä e-kirjana on sovittu yhdessä joko tekijän tai kustantajan kanssa, ja siihen on ostettu lisenssilupa, jossa on määritelty käytön hinta ja määrä. Lisenssin kautta teoksen oikeudenhaltijat saavat korvauksen kirjan käytöstä.

– Sanasto kannattaa kirjastojen laillisten e-lainaamiskäytäntöjen kehittämistä. On kuitenkin täysin eri asia, laajennetaanko e-kirjastojen tarjontaa lain mukaisilla järjestelyillä ja kirjallisuuden tekijöiden ja koko kirja-alan toiminta turvaten vai laittomasti kopioiden ja vaarantaen sekä kirja-alan että kirjastojen itsensä tulevaisuus, muistuttaa Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Tällä hetkellä esimerkiksi Suomessa kirjastot ostavat e-kirjoihin lisenssin suoraan kustantajalta tai tekijältä ja saavat sen nojalla lainata teoksen digitaalista versiota. E-kirja saa olla aina kerrallaan lainassa lisenssissä sovitun ajan ja sovitulla käyttäjämäärällä.

CDL-digitointi tarkoittaa sitä, että kirjastot ja muut tahot tekevät digitaalisen version kirjasta ilman tekijän tai kustantamon hyväksyntää ja korvausta. Rajoittamattoman käytön myötä lukija saa teoksen ilmaiseksi milloin vain käyttöönsä. Palvelu mahdollistaa myös teoksen lataamisen omalle koneelle.

Vakiintuessa tällainen käytäntö näivettäisi hiljalleen koko kirja-alan toiminnan ja heikentäisi olennaisesti e-kirjakauppojen ja lukuaikapalvelujen toimintaedellytyksiä. Myös uusien palveluiden kehittäminen vaikeutuisi.

– Kirja-alan toiminnan kannalta on tärkeää, ettei tekijänoikeuden alaista materiaalia levitetä ilman lupia. Se on paitsi laitonta, myös tekee kirja-alan toiminnan hankalaksi. Jos tekijänoikeutta ei kunnioiteta, viedään kirjailijoilta ja kääntäjiltä mahdollisuus tehdä työtään. Sen jälkeen ei myöskään synny uutta kirjallisuutta luettavaksi, tiivistää Salomaa.

***