Sanasto SuomiAreenassa: luovaan alaan panostaminen kannattaa

Sanasto järjesti yhteistyössä muiden luovan alan järjestöjen kanssa paneelikeskustelun ”Suomi 100! Luovuus 100! – Avaimet menestykseen” keskiviikkona 12.7. Porin SuomiAreenassa. Paneelissa olivat mukana MTV Uutisten toimituspäällikkö Tomi Einosen johdolla kirjailija Peter Sandström, tulevaisuustutkija Ilkka Halava, laulaja–lauluntekijä Saara Aalto, neurologi Markku T. Hyyppä, laulaja Kaija Kärkinen, Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnänen, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen ja tanssitaiteilija Jorma Uotinen.

Keskustelussa luodattiin luovan alan tulevaisuudennäkymiä, työllisyystilannetta sekä laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Erityisesti luovan alan kasvupotentiaali nousi esille: muun muassa Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen raportin mukaan luovien alojen työllisyyttä voitaisiin kasvattaa 10 000 henkilöllä.

Keskustelussa nousi esiin, että luova ala kasvupotentiaalistaan huolimatta ei näy vielä hallituksen kärkihankkeissa. Työn luonteen muuttuminen ja luovan alan potentiaali on näkynyt viime aikoina vahvasti myös julkisessa keskustelussa – myös päättäjien toimesta. Olisi syytä nostaa luova ala myös kärkihankkeeksi.

Luovan alan kasvua tukemaan tulee kehittää yhä joustavampia tapoja tehdä työtä. Erityisesti itsensä työllistävien taiteilijoiden sosiaali- ja työttömyysturvaa tulee kehittää niin, että se tukee työntekoa ja tekee työn vastaanottamisen kannattavaksi. Tuoreessa musiikintekijöiden selvityksessä esitetään, että tekijänoikeustulot tulisi saada sosiaaliturvan piiriin.

Kirjailija Peter Sandström huomautti, että tekijänoikeus on tärkeä mekanismi, jolla luovan työn tekijä saa korvaukseen työstään. Tästä syystä tekijänoikeuksista tulee huolehtia. Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava nosti esiin, että tulevaisuudessa yhä useampi työntekijä on sisällöntuottaja ja siksi tekijänoikeudet koskettavat yhä suurempaa joukkoa myös suomalaisista.

Paneelikeskustelun järjestivät Sanaston lisäksi tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto ja Teosto sekä Suomen freelance-journalistit, Suomen Journalistiliitto ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto.

Lue lisää

Katso koko paneelikeskustelu tästä

Musiikintekijäjärjestöjen selvitys sosiaaliturvasta ja tekijänoikeustuloista

Opetus- ja kulttuuriministeriön raportti luovista aloista