Sanasto tilitti 1,4 miljoonaa euroa kirjallisuuden lainauskorvauksia

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on tilittänyt vuoden ensimmäiset lainauskorvaukset. Korvauksia maksettiin yhteensä lähes 1,4 miljoonaa euroa yli 2400 kirjallisuuden tekijälle. Lainauskorvausta maksetaan kirjailijoille ja kääntäjille teosten lainaamisesta yleisistä kirjastoista. Tekijän saama korvaus perustuu lainausten määrään.

Sanaston Kirja elää –kampanja ajaa lainauskorvausten korottamista pohjoismaiselle tasolle. ”Suomi on muiden Pohjoismaiden korvaustasosta valovuosia jäljessä”, toteaa Sanaston puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila. ”On häpeällistä, että kirjastojen ja lukemisen maassa unohdetaan kirjailijoiden työn merkitys.” Nykyisellä korvaustasolla tekijä saa 1000 kirjastolainasta korvausta noin 40 euroa.

Eduskunta korotti lainauskorvausmäärärahaa 20 % vuoden 2012 talousarviosta päättäessään. Lisäys on tärkeä aloitus epäkohdan korjaamiseksi. Myös eduskunnan valtiovarainvaliokunta on todennut Suomen lainauskorvausten olleen koko olemassaolonsa ajan riittämättömiä vaatien korvausten nostamista pikaisesti asianmukaiselle tasolle. Myös kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on julkisesti todennut Suomen lainauskorvausten olevan riittämättömällä tasolla.

Lainauskorvauksia tilitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Korvausta maksaa opetus- ja kulttuuriministeriö, ja sitä hallinnoi Suomessa Sanaston lisäksi kaksi tekijänoikeusjärjestöä: kuvataiteen osalta korvaukset jakaa Kopiosto ja musiikin osalta Teosto. Korvaukset perustuvat edeltävän vuoden lainaustilastoihin. Seuraavan kerran Sanasto tilittää lainauskorvauksia syksyllä 2012.

Lisätietoja:

Virpi Hämeen-Anttila, puheenjohtaja, Sanasto, puh. 040 536 7101
Anne Salomaa, toiminnanjohtaja, Sanasto, puh. 050 366 6110

www.kirjaelää.fi