Tapaus Google Books päätökseen tekijöille epäsuotuisalla tavalla

Vuosikymmenen käynnissä ollut Googlen kirjapalvelua (Google Books) koskeva oikeustapaus on saanut vihdoin päätöksen Yhdysvalloissa, kun paikallinen kirjailijoiden järjestö Authors’ Guild ei saanut valituslupaa Yhdysvaltain korkeimmalta oikeudelta. Päätöksellään korkein oikeus jätti voimaan alemman oikeusasteen vuonna 2015 antaman tuomion, jossa Authors Guildin kanne Googlea vastaan hylättiin. Päätös on takaisku luovan työn tekijöille maailmanlaajuisesti.

Tapauksessa oli kyse siitä, että Google oli digitoinut vuodesta 2004 alkaen miljoonia kirjoja verkkokirjastoonsa maksamatta toiminnasta tekijänoikeuskorvauksia. Authors Guildin mukaan Google rikkoo tekijänoikeuslakia skannatessaan miljoonia kirjoja verkkopalveluunsa. Teokset eivät olleet lähtökohtaisesti kokonaan luettavissa palvelussa, vaan käyttäjät pystyivät tutustumaan teoksiin ja hakemaan hakusanoilla teoksesta osia. Toisinaan teoksista puuttui ainoastaan pieniä ja esimerkiksi juonen kannalta vähämerkityksellisiä osia.

Viime vuonna yhdysvaltalainen vetoomustuomioistuin katsoi, että Google toimi yhdysvaltojen tekijänoikeuslain reilun käytön (fair use) rajoissa. Authors’ Guild haki tähän päätökseen valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, mutta ei sitä saanut. Korkeimman oikeuden valitustuomioistuimen päätöksen mukaan tapaus ”koettelee kohtuullisen käytön rajoja”, mutta oikeus katsoi silti Googlen toimivan lain rajoissa. Korkeimman oikeuden päätös olla antamatta valituslupaa on pettymys Authors’ Guildille ja kirjallisuuden tekijöille ympäri maailmaa.

Authors Guildin mielestä hylkäämällä järjestön valituksen korkein oikeus jätti käyttämättä oivan tilaisuuden linjata reilun käytön rajoja. Järjestön mukaan tekijöiden tulisi aina saada korvaus, kun heidän teoksiaan hyödynnetään kaupallisesti, myös teosten digitaalisesta käytössä. Tämä on myös Sanaston ja suomalaisten kirjailijajärjestöjen kanta. Tekijänoikeuden perimmäinen tehtävä on edistää ja suojata luovan työn tekijän oikeuksia ja taloudellista etua.

Lue Authors’ Guildin tiedote asiasta (englanniksi)