Tekijänoikeudet somessa

Vihko, läppäri, muistitikku ja kirjoja pinossa.

Moni haluaa rikastuttaa omaa somekanavaansa julkaisemalla vaikkapa lempirunonsa tai lausumalla videolle katkelman romaanista. Tekijänoikeuksia tulee kuitenkin kunnioittaa myös sosiaalisessa mediassa. Kirjallisuuden tarjoamaa rikasta sisältöä saa ja kannattaa hyödyntää somessa, kunhan muistaa kysyä käyttöön luvat. Tässä artikkelissa kertaamme kirjallisuuden tekijänoikeuksien kannalta olennaisimmat asiat.

Kun käytät jonkun toisen henkilön runoa tai tekstikatkelmaa somessa

 • Kysy lupa
  Kun julkaisee runon tai vaikkapa romaanikatkelman tekstinä postauksessa tai lausuttuna videolla, pitää siihen pyytää lupa suoraan tekijältä sekä muistaa mainita tekijän nimi asianmukaisesti. Jos teksti on käännetty, pitää lupa muistaa kysyä myös kääntäjältä. Voit kysyä Sanastosta tekijöiden yhteystietoja.
 • Korvaus
  Sanasto suosittelee, että kirjallisuuden käytöstä maksetaan aina myös korvaus tekijälle. Tekijänoikeuskorvaukset ovat tekijöille tuloa heidän tekemästään työstä – eli siitä sisällöstä, jota somessa hyödynnät. 

Lupaa ei tarvitse pyytää, jos tekijän tekijänoikeus on sammunut eli jos tekijän kuolinvuoden päättymisestä on kulunut yli 70 vuotta. Tekijänoikeus koskee myös kääntäjiä.

Joissakin tapauksissa, kuten kirja-arvosteluiden osana, voi käyttää kirjallisuutta sitaattioikeuden nojalla. Lue lisää sitaattioikeudesta tästä artikkelista.

Jos olet epävarma, voit aina kääntyä Sanaston puoleen: tarjoamme neuvontaa tekijänoikeudellisissa pulmatilanteissa. Asiakaspalvelumme yhteystiedot löydät täältä.

Tekijä: huomioi nämä, jos julkaiset oman tekstisi somessa

 • Tutustu käyttöehtoihin
  Omia tekstejä julkaistessa omalla tilillä sosiaalisessa mediassa on syytä tuntea, mitä kyseisen kanavan käyttöehdoissa ilmoitetaan. Tyypillisesti tekijä luovuttaa käyttöehdoissa somealustalle jonkinsisältöisen käyttöoikeuden tekstiinsä. Tekijänoikeus säilyy kuitenkin tekijällä itsellään. 
 • Mainitse nimesi tekstin yhteydessä
  Kun julkaiset omia tekstejäsi somessa, muista mainita selkeästi oma nimesi tai tekijänimesi tekstin yhteydessä. Näin muut käyttäjät tietävät, keneltä kysyä lupaa, jos he haluavat käyttää tai jakaa tekstiäsi.

Tekijä: huomioi nämä, jos sinulta pyydetään lupaa tekstisi käyttöön somessa

 • Neuvottele korvauksesta
  Suosittelemme kirjallisuuden tekijöitä aina pyytämään korvauksen teostensa hyödyntämisestä. Asiallisen korvauksen pyytäminen on palvelus kaikkia kirjallisuuden tekijöitä kohtaan.
 • Sovi käytöstä kirjallisesti
  Suosittelemme, että lupaa myöntäessä sovitaan kirjallisesti käytön laajuudesta sekä korvauksesta.
 • Huomioi kustannussopimuksesi
  Ennen luvan myöntämistä muistutamme myös huomioimaan omassa kustannussopimuksessa sovitut seikat. Teoksen luenta somessa voi joissain tilanteissa vastata äänikirjatoteutusta. Varmista, onko somekäyttö ristiriidassa kustannussopimuksesi kanssa.