Termit tutuksi: Mitä korvauksia Sanastosta?

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta. Tässä jutussa kerromme Sanaston tilittämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Moni tekijä on liittynyt Sanastoon saadakseen juuri lainauskorvausta. Sanasto tilittää tekijöille kuitenkin myös monia muita tekijänoikeuskorvauksia. Mitä kaikkia korvauksia voi Sanaston kautta saada?

Lainauskorvaus

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan teosten kirjastolainaamisesta. Saamasi korvauksen suuruus perustuu teostesi yhteenlaskettuun lainamäärään. Sanasto tilittää lainauskorvaukset tekstintekijöille. Lue lisää lainauskorvauksesta

Esityskorvaukset

Sanasto tilittää asiakkailleen korvauksia kirjallisuuden julkisesta esittämisestä erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, kuten runoilloissa. Esityskorvaukset – kuten muutkin Sanaston maksamat tekijänoikeuskorvaukset – maksetaan juuri niille tekijöille, joiden tekstejä on käytetty. Korvauksen suuruus riippuu yleisömäärästä, mahdollisista lipputuloista sekä käytettyjen tekstien määrästä. Sanaston esityskorvaus ei kata esiintymispalkkioita, jos tekijä esittää tekstinsä itse.

Julkaisukorvaukset

Sanasto maksaa asiakkailleen korvauksia yksittäisten runojen tai tekstikatkelmien käytöstä osana uusia julkaisuja (kuten oppikirjoja), tapahtumamateriaaleja ja postikortteja. Korvaus on sitä korkeampi, mitä suurempi painos on. 

Radio- ja tv-korvaukset

Sanasto tilittää korvauksia kirjallisuuden käytöstä radiossa ja televisiossa. Korvaukset tilitetään lähettäjäyritysten tekemien käyttöilmoitusten mukaan. Tekijänä voit myös ilmoittaa Sanastoon teostesi käytöstä radiossa tai televisiossa ja varmistaa, että saat asianmukaisen korvauksen teoksesi käytöstä. Sanasto hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriön valtuutuksella kirjallisuuden tv- ja radiokäyttöä Yleisradion kanavilla.

Radio- ja tv-arkistokorvaukset

Sanasto kerää korvauksia kirjallisuuden käytöstä Ylen omatuotantoisten arkistosisältöjen verkkojulkaisusta Yle Areenassa. Arkistokorvaus koskee yli viisi vuotta sitten ensilähetyksensä saaneita Ylen ohjelmatuotantoja, joissa on käytetty kirjallisuutta.

Celia-omakirjalainat

Valtion erikoiskirjasto Celia tuottaa kirjallisuutta näkörajoitteisille saavutettavassa muodossa. Sanasto tilittää korvaukset Celian asiakkailleen tuottamien äänikirjojen omakirjalainoista. Celia toimittaa Sanastolle vuosittain tiedot lainatuista teoksista ja niiden lainamääristä. Voit tilata Sanaston kautta myös tekijäkappaleesi Celian äänikirjoista.

Kirjasto-, arkisto- ja museokorvaukset (KAM-korvaukset)

Sanasto tilittää asiakkailleen korvauksia kirjallisuuden käytöstä kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa. KAM-korvaukset perustuvat käyttöön, josta on säädetty tekijänoikeuslaissa (16 d §). Muun muassa Kansallis­kirjaston digitointihankkeissa käytetystä kirjallisuudesta maksetaan Sanaston kautta korvaukset tekijöille.

Näyttelykorvaukset

Sanasto maksaa asiakkailleen korvauksia, kun yksittäisiä runoja tai tekstikatkelmia on esillä näyttelyssä, kuten osana taidenäyttelyä. Korvauksen suuruus määräytyy näyttelykävijöiden ja käytettyjen tekstien määrän mukaan.

Lue lisää

Tilitykset

Tekijä: ohjaa lupapyyntö Sanastoon!

Sanaston lupakauppa