Valtiovarainministeriö esittää lainauskorvausten nostoa pohjoismaiselle tasolle

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto
Tiedote, julkaisuvapaa heti

Valtiovarainministeriö esittää lainauskorvausten nostoa pohjoismaiselle tasolle

Valtiovarainministeriö on julkaissut talousarvioesityksensä vuodelle 2017. Ministeriö esittää, että lainauskorvauksen vuotuinen määräraha nostetaan 15,6 milj. euroon v. 2017 (sisältäen arvonlisäveron). Korotus merkitsee lainauskorvauksen tason nostamista muiden Pohjoismaiden tasolle eduskunnan edellyttämällä tavalla.

Eduskunta on toistuvasti edellyttänyt korvauksen korottamista muiden Pohjoismaiden tasolle. Vuonna 2015 Suomen lainauskorvauksen nettomääräraha oli 8,38 miljoonaa euroa vuodessa. Esimerkiksi Tanskassa määräraha oli vuonna 2015 yli 22 miljoonaa euroa.

– Korotus on hyvin tervetullut ja kirjallisuuden tekijät ovat odottaneet sitä vuosikymmeniä, toteaa Sanaston puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila. Sanaston Kirja elää -kampanja on ajanut lainauskorvausten nostoa sekä opetus- ja tutkimuskirjastojen ottamista mukaan korvauksen piiriin vuodesta 2011. Tavoitteilla on ollut laaja poliittinen tuki yli puoluerajojen.  – Pohjoismaisen tason saavuttaminen on välttämätöntä, sillä korvauksen piiriä ollaan perustellusti laajentamassa korkeakoulukirjastoihin, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan tekijälle korvauksena hänen teostensa maksuttomasta kirjastolainaamisesta. Lainauskorvausta maksetaan kirjailijoille, kääntäjille, kuvittajille, säveltäjille ja sanoittajille. Lopullisesti vuoden 2017 talousarvioesitys vahvistuu joulukuussa eduskuntakäsittelyn jälkeen.

Valtiovarainministeriön tiedote talousarvioesityksestä

 

Lisätietoja:

Anne Salomaa, puh. 050 366 6110
Toiminnanjohtaja, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto