Verotus uudistui – toimita verokortti Sanastoon vain näissä tilanteissa

Tablettitietokone ja henkilön kädet. Kuva: Eetu Ahanen

Verotus uudistui vuoden 2019 alusta. Sivutulo- ja freelance-verokortit poistuivat käytöstä, ja nykyisin kaikille palkkatuloille on vain yksi verokortti. Saman verokortin voi antaa useille työnantajille tai tulon maksajille. Sivutuloille ei enää lasketa eri veroprosenttia, ja verokortissa on yksi tuloraja vuoden kaikille tuloille.

Sanasto saa asiakkaidensa verotiedot vuosittain tammi–helmikuun vaihteessa suoraan verottajalta. Verokorttia ei siis tarvitse lähettää Sanastoon, jos et halua muuttaa veroprosenttiasi. Ainoastaan uusien asiakkaiden ja vakituisesti ulkomailla asuvien tulee toimittaa verokortti Sanastoon.

Voit tarkistaa Sanastolle toimitetun veroprosenttisi oma.sanasto.fi-palvelusta helmikuun alusta alkaen.

Toimita verokortti Sanastoon vain näissä tilanteissa:

  • Jos olet liittynyt Sanastoon kuluvan vuoden aikana, lähetä meille kopio verokortistasi. Seuraavina vuosina saamme tiedot verottajalta.
  • Jos haluat muuttaa veroprosenttiasi, lähetä meille kopio muutosverokortistasi.
  • Jos olet eläkkeellä, tarkista veroprosenttisi OmaSanastosta ja toimita verokortti meille vain jos haluat muuttaa veroprosenttiasi (palkkatulon verokortti tai käyttökorvausverokortti)
  • Jos asut pysyvästi ulkomailla, lähetä meille kopio lähdeverokortistasi vuosittain.
  • Jos käytät käyttökorvausverokorttia, lähetä meille kopio verokortistasi vuosittain.

Verokortin voi lähettää sähköisesti Sanaston asiakaspalvelun osoitteeseen info [at] sanasto.fi. Verokortin voi lähettää Sanastoon myös postitse.

Kirjallisuuden tekijä, tarkkaile vuositulorajaasi

Nykyisessä verokortissa on yksi tuloraja vuoden kaikille tuloille. Verottaja suosittelee seuraamaan tulojen kertymistä vuoden aikana etenkin silloin, jos sinulla on useita tulonlähteitä. Jos verokortin tuloraja ei riitä, hae uutta verokorttia ja toimita se työnantajille ja muille tulon maksajille.

Sanastosta saatavat tekijänoikeustulot vaihtelevat tyypillisesti vuosittain, ja niitä on vaikea arvioida etukäteen. Sanasto maksaa korvauksia neljästi vuodessa, ja rahamääräisesti suurin on vuoden viimeinen tilitys, jossa maksetaan lainauskorvauksia edellisvuoden kirjastolainoista. Lainauskorvausten tekijäkohtaiset summat selviävät syksyllä.

Jos haluat muuttaa veroprosenttiasi, toimita meille uusi verokortti hyvissä ajoin ennen tilitystä, jossa haluat uutta veroprosenttia käytettävän. Tarkista kuluvan vuoden tilitysaikataulu ja verotietojen viimeiset muutospäivät.

Tietoomme on tullut, että alkuvuodesta 2019 muutosverokorttia hakiessa joillekin kirjallisuuden tekijöille on annettu pyytämättä erillinen verokortti palkalle ja käyttökorvaukselle. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus hoitaa kaikki verotus yhdellä verokortilla, jos niin haluat. Näissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä verottajaan ja pyytää tilalle uutta (yhtä) verokorttia.

Lue lisää tekijänoikeuskorvausten verotuksesta Termit tutuksi -juttusarjastamme (sisältää tietoa mm. perikuntien verotuksesta sekä verotuksesta toiminimen kautta)

Kysyttävää?

Sanaston asiakaspalvelu neuvoo kaikissa tekijänoikeuskorvausten verotukseen liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä: [email protected] tai +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15).