Vuosikertomus ja avoimuusraportti on julkaistu

Pöydällä kannettava tietokone ja älypuhelin, pöydän ääressä henkilö kahvikuppi kädessä.

Sanaston vuosikertomuksella on uusi muoto, ja tänä vuonna julkaisemme ensimmäistä kertaa myös erillisen avoimuusraportin toiminnastamme.

Menestyksekäs vuosi 2017

Tekijänoikeuskorvausten valossa vuosi 2017 oli Sanaston historian menestyksekkäin: Keräsimme suomalaisille kirjallisuuden tekijöille tekijänoikeuskorvauksia yhteensä yli 12,5 miljoonaa euroa, mikä oli noin 71 % enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Asiakkaistamme 85 % sai vuoden aikana korvauksia.

Korvauksia esitysluvista kerättiin yli 58 % ja julkaisuluvista yli 40 % enemmän vuoteen 2016 verrattuna.

Joulukuussa 2017 pääsimme tilittämään ensimmäistä kertaa lainauskorvausta, joka oli vuosien odotuksen jälkeen pohjoismaisesti vertauskelpoisella tasolla. Lainauskorvausta maksettiin joulukuussa 2017 ensimmäistä kertaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista. Nämä olivat Kirja elää -kampanjamme (2011–2016) tavoitteet.

Lisäksi saimme lähes 1700 uutta tekijäasiakasta. Asiakasmäärämme on kasvanut viime vuodet huimaa tahtia, ja odotamme 10 000 asiakkaan rajan menevän rikki vuoden 2018 aikana.

Vuoden aikana uudistimme Sanaston säännöt, tilitysperiaatteet ja asiakkuussopimuksen vastaamaan entistä paremmin tekijänoikeusjärjestöjen toimintaa säätelevää yhteishallintolakia, laadimme uuden toimintastrategian vuosille 2018–2020 ja tehostimme asiakaspalvelua. Jatkoimme myös asiakkuusjärjestelmämme ja Lupakaupan kehittämistä.

Vaikuttamistyömme oli aktiivista sekä kansallisesti että Euroopan tasolla, kun annoimme lausuntoja ja kannanottoja ja tapasimme päättäjiä tekijänoikeusasioissa. Vaikuttamistyön erityisenä kohteena oli tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla annetun direktiiviehdotuksen (DSM) artikla 12.

Lue millainen oli Sanaston vuosi 2017 kokonaisuudessaan.

Avoimuusraportti – entistä läpinäkyvämpi raportointimalli

Vuoden 2017 alusta voimaan tullut laki tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista edellyttää, että tekijänoikeusjärjestöt julkaisevat toiminnastaan vuosittain avoimuusraportin.

Avoimuusraportin tarkoituksena on antaa läpinäkyvä ja keskenään vertailukelpoinen kuva eri organisaatioiden toiminnasta sekä taloudellisista tunnusluvuista. 

Sanasto on julkaissut laajasti tietoja toiminastaan sekä muun muassa tilinpäätöksen kokonaisuudessaan jo ennen yhteishallinnointilain voimaantuloa. Vuodesta 2018 alkaen julkaisemme vuosittain avoimuusraportin edellisen tilivuoden ajalta.

Sanaston toiminnan ja talouden tunnuslukuja vuodelta 2017 voit tarkastella täällä.