Celian äänikirjat siirtyvät kokonaan verkkoon – tekijät jäävät ilman korvauksia, jos lainsäädäntöä ei päivitetä

Saavutettavuuskirjasto Celia tiedotti torstaina 6.6. siirtävänsä äänikirjojen lainaamisen kokonaan verkkoon. CD-äänikirjojen lainaaminen päättyy valtion erikoiskirjastossa syyskuussa 2025.

Kirjallisuuden tekijät ja Sanasto ovat jo pitkään tehneet työtä sen eteen, että Celian kaikki lainat* saataisiin oikeudenmukaisesti korvauksen piiriin. Valtaosa Celian yli 1,3 miljoonasta lainasta jää vuosittain korvaamatta, sillä nykyisen, jo vanhentuneen tekijänoikeuslain 17 b §:n mukaan tekijälle maksetaan saavutettavan teoskappaleen lainaamisesta korvaus vain silloin, kun Celian asiakkaalle jää pysyvästi haltuun kappale teoksesta. Tämä tarkoittaa käytännössä fyysisiä äänikirjalainoja sekä omalle koneelle ladattavia teoksia.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen. Voit tarkastella taulukkoa pdf.-muodossa tästä linkistä.

Vuonna 2023 CD-äänikirjalainoja tehtiin 295 000 ja tiedostolatauksia 84 000. Suurin osa Celian yli 1,3 miljoonasta lainasta jää siis jo nyt korvaamatta.

– On väärin, että Celia-korvauksen piirissä olevien teosten määrä laskee, vaikka Celian lainamäärät kasvavat. Lainsäädäntö pitää päivittää ajan tasalle mahdollisimman pian, sillä tekijät ansaitsevat korvauksen teostensa kirjastokäytöstä julkaisumuodosta riippumatta. Vaikka saavutettavuuskirjaston toimintaa ja lainaamista koskevan korvausoikeuden reunaehtoja sääntelee EU-direktiivi, korvauksen järjestäminen on kansallisen lainsäädännön piirissä. Suomessa on ollut ja uskon, että yhä on, vahva tahtotila korvata tekijöille lainaamisesta koituvaa haittaa, kommentoi Sanaston yhteiskuntasuhteiden päällikkö Linda Lappalainen.

Sanaston tavoitteena on ajantasaistaa tekijänoikeuslain 17 b §:ää siten, että tekijä saa kohtuullisen korvauksen teostensa tosiasiallisesta käytöstä. Celian tuoreen päätöksen myötä tuo käyttö tulee jatkossa olemaan kokonaan digitaalista.

Tällä hetkellä korvauksen piirissä on alle 1/3 Celian lainoista. Kun kaikki äänikirjalainat siirtyvät verkkoon, tekijöiden korvaukset laskevat entisestään. Jos tekijänoikeuslakia ei muuteta, kirjallisuuden tekijät eivät saa jatkossa Celian äänikirjojen käytöstä minkäänlaista korvausta. Tekijät eivät myöskään saa osuutta lisenssin myymisestä kirjastolle, sillä Celialla on lain nojalla oikeus valmistaa saavutettavassa muodossa olevia teoskappaleita oikeudenhaltijoiden lupaa kysymättä.

Mikä Celia?

  • Saavuttavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa kirjallisia teoksia saavutettavaan muotoon niille, joille perinteisen kirjan lukeminen ei ole mahdollista esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi.
  • Celia tuottaa saavutettavaan muotoon noin 30 % Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Teoksia on saatavilla useassa eri julkaisumuodossa.
  • Celianet-palvelussa on tällä hetkellä tarjolla​ noin 55 000 teosta. Celian lainoista 78 % tehdään verkon kautta.
  • Lue lisää Celiasta ja Celia-lainoista Sanaston artikkelista.

* Korvausoikeuden on koskettava kaikkia Celian äänikirja- ja e-kirjalainoja pois lukien pistekirjoituksella toteutetut teokset.