Etsimme näitä kirjallisuuden tekijöitä – tarkista lista

Papereita ja kynä

Sanasto kerää keskitetysti tiettyjä tekijänoikeuskorvauksia kirjallisuuden tekijöille. Julkaisemme vuosittain listan kirjailijoista ja kääntäjistä, joille on kertynyt odottavia tekijänoikeuskorvauksia. Tekijät eivät ole vielä liittyneet Sanastoon. 

Sanasto tavoittelee aktiivisesti niitä kirjallisuuden tekijöitä, joille on odottamassa kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia. Kaikkiin tekijöihin emme kuitenkaan ehdi ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti tai heidän yhteystietojaan ei ole saatavilla.

Tekijöiden tavoittamiseksi julkaisemme tästä eteenpäin vuosittain listan tekijöistä, joille on kertynyt odottavia korvauksia vähintään 10 euroa. Nämä tekijät eivät vielä ole liittyneet Sanastoon. Jos tekijä on edesmennyt, etsimme tekijänoikeuksien nykyistä oikeudenhaltijaa, tavallisesti tekijän perillisiä.

Selaa tekijälistaa 

Listalla on huomioitu mm. kirjallisuuden radio- ja tv-käytöstä kertyneet korvaukset. Korvaukset ovat kertyneet vuoden 2017 loppuun mennessä. Listalle on koottu kaikki ne tekijät, joiden teosten käytöstä on raportoitu Sanastolle. Lista sisältää sekä kotimaisia että ulkomaisia tekijöitä.

Huom. Lainauskorvaukset eivät ole mukana listalla, sillä niiden laskemista varten tarvitsemme tekijän teosluettelon sekä tekijämäärän ja tekijäroolin kussakin teoksessa. Jos teostasi lainataan kirjastoista, suosittelemme liittymään Sanastoon.

Miten saan korvaukseni?

Jos löydät nimesi ja teoksesi listalta, sinun kannattaa liittyä Sanastoon.
Jos löydät edustamasi edesmenneen tekijän nimen ja teoksen listalta, ota yhteyttä tällä lomakkeella.

Miksi listalla on edesmenneitä tekijöitä?

Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Edesmenneen kirjailijan tai kääntäjän tekijänoikeus on siirtynyt tyypillisesti perillisille, ja tekijänoikeuskorvauksia tilitetään heille. Listalla saattaa myös olla joitakin tekijöitä, joiden kuolemasta on kulunut jo yli 70 vuotta, sillä listalle on koottu kaikki ne tekijät, joiden teosten käytöstä on raportoitu Sanastolle. Näiden teosten käytöstä ei kuitenkaan kerry korvauksia.

Mitä maksamattomille korvauksille tapahtuu?

Sanaston keräämiä tekijänoikeuskorvauksia suoritetaan pääsääntöisesti kolmen vuoden ajan, jonka kuluessa tekijät pyritään tavoittamaan. Jos korvauksia ei ole lain määrittelemän vanhenemisajan puitteissa pystytty suorittamaan, korvaukset katsotaan vanhentuneiksi. Vanhentuneiden tekijänoikeuskorvausten käyttämisestä päättää Sanaston vuosikokous, ja Sanasto tiedottaa korvausten käyttötarkoituksista verkkosivuillaan. Vuosikokous voi päättää, että osa vanhentuneista tekijänoikeuskorvauksista käytetään tekijöitä välillisesti hyödyttäviin yhteisiin tarkoituksiin. Lue lisää Sanaston tilitysperiaatteista.

Miten Sanasto huolehtii tietosuojasta?

Kirjallisuuden tekijöiden tietosuoja on meille tärkeä asia. Pääsääntöisesti julkaisemme Sanaston keräämistä korvauksista vain yleisluontoisia tilastoja, eivätkä tekijäkohtaiset korvaussummat ole julkisia. Etsimme näitä tekijöitä -listalla Sanasto julkaisee vain tekijän nimen sekä käytetyn teoksen nimen, jos se on tiedossa. Tietoa odottavien korvausten määrästä ei julkaista. Tekijänoikeusjärjestöjä koskeva yhteishallinnointilaki velvoittaa Sanastoa julkaisemaan tiedot tässä laajuudessa, jotta voisimme mahdollisimman hyvin tavoittaa ne tekijät, jotka ovat oikeutettu korvauksiin. Lue lisää Sanaston tietosuojakäytännöistä.

Ota yhteyttä

Sanaston asiakaspalvelu neuvoo kaikissa asiakkuuteen ja korvauksiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä: [email protected] tai +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15).