Miksi liittyä?

Asiakkuus

Oletko kirjailija tai kääntäjä?
Sanaston asiakkuus kannattaa!

Tutustu asiakkuussopimukseen

Tilitämme sinulle kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset

Asiakkaanamme saat sinulle kuuluvat korvaukset mm. teosten kirjastolainaamisesta ja kirjallisuuden käytöstä radio- ja tv-ohjelmissa. Etenkin lainauskorvaus on monille kirjailijoille ja kääntäjille tärkeä osa omaa toimeentuloa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valtuuttanut Sanaston keräämään keskitetysti tiettyjä kirjallisuuden tekijänoikeuskorvauksia, ja muita korvausalueita hoidamme asiakkaidemme luvalla.

Sanaston asiakkuus on maksuton

Sanasto edustaa tuhansia suomalaisia kirjallisuuden tekijöitä: kaunokirjailijoita, tietokirjailijoita, kääntäjiä, runoilijoita ja oppikirjailijoita. Asiakkuutemme on maksuton. Sanaston toimintakulut katetaan tekijänoikeuskorvauksista vähennettävällä kulupidätyksellä. Vuonna 2020 Sanaston kulupidätys on lainauskorvauksen osalta 7,10 % ja muiden tekijänoikeuskorvausten osalta 9 %

Valvomme etuasi

Haluamme mahdollistaa kirjallisuuden tekijöiden luovan työn ja sillä toimeentulemisen. Vaikutamme yhteiskunnallisesti ja seuraamme aktiivisesti tekijänoikeuksia koskevaa lainvalmistelua sekä kansallisesti että EU-tasolla. Tavoitteena on taata, että lainsäädäntö suojaa tekijöiden oikeuksia.

Myönnämme kirjallisuuden käyttölupia

Sanaston asiakkuussopimuksen solmittuasi voit ohjata Sanastoon lupapyynnöt, kun tekstiäsi esimerkiksi halutaan esittää julkisesti tai tekstiäsi halutaan julkaista osana oppikirjaa tai muuta uutta julkaisua. Laskutamme tekstisi käyttäjää hinnastomme mukaisesti ja tilitämme korvaukset sinulle.

Neuvomme tekijänoikeuskysymyksissä

Asiakkaanamme voit kääntyä lakineuvontamme puoleen tekijänoikeuskysymyksissä sekä osallistua maksuttomiin tekijänoikeuskoulutuksiimme. Avustamme sinua myös sellaisissa ongelmatilanteissa, joissa epäilet tekijänoikeusloukkausta tai arvelet teostasi käytetyn luvattomasti.

Näin liityt

Oma.sanasto.fi palvelee kirjallisuuden tekijöitä

oma.sanasto.fi

Liity turvallisesti verkkopankkitunnusten avulla

Sanaston asiakkaaksi rekisteröidytään oma.sanasto.fi-verkkopalvelussa. Asiakkaaksi liitytään verkkopankkitunnuksilla, jotta voimme varmistaa henkilöllisyytesi. Verkkopalvelumme käyttö on turvallista, ja pankkitietosi pysyvät suojattuna. Liittymisen jälkeen saat käyttäjätunnuksen ja voit itse päättää salasanasi. Muista luoda verkkopalveluun teosluettelosi ja pitää se ajan tasalla.

Sanasto palvelee myös oikeudenhaltijoita, jotka ovat perineet tekijänoikeuksia

Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tekijän kuoleman jälkeen tekijänoikeus siirtyy oikeudenomistajille avio-oikeutta, perintöä ja testamenttia koskevien säännösten mukaisesti. Ota yhteyttä Sanastoon, jos olet perinyt kirjallisuuden tekijänoikeuksia. Lähetämme sinulle ohjeet asiakkaaksi liittymiseen.

Etsimme näitä tekijöitä

Tarkista onko sinulle kertynyt korvauksia

Julkaisemme vuosittain listan kirjailijoista ja kääntäjistä, joille on kertynyt odottavia tekijänoikeuskorvauksia. Tekijät eivät vielä ole liittyneet Sanastoon.

Jos löydät oman tai edustamasi tekijän nimen listalta, sinun kannattaa liittyä Sanastoon.

Selaa tekijälistaa