Huijaussivusto lataa-kirjat.com suljettu

Sanasto on saanut viimeisen vuoden aikana huolestuneilta tekijöiltä ilmoituksia, jotka ovat koskeneet epämääräisiä kirjallisuutta ilmaiseksi tai edulliseen hintaan tarjoavia verkkosivustoja. Yhteistä verkkosivustoille on, että ne sisältävät kirjojen kansikuvia ja kuvaustekstejä sekä ohjeen siitä, kuinka lukija voi saada teoksia käyttöönsä, tavallisesti maksutta. Käyttäjää pyydetään rekisteröitymään sivustolle ja usein myös antamaan esimerkiksi luottokorttitietonsa. Itse teoksia ei sivustoilta kuitenkaan lopulta saa. Arviomme mukaan niiden tarkoituksena on ainoastaan käyttäjien tietojen kalastelu.

Yksi tällainen sivusto oli lataa-kirjat.com, josta tuli Sanastoon useita yhteydenottoja. Sivusto näytti ulospäin varsin normaalilta verkkokirjakaupalta ja se ”tarjosi” käyttäjilleen hyvin paljon kotimaista kirjallisuutta. Tarkempi tutustuminen mm. palvelun käyttöehtoihin paljasti, että kyseessä oli käyttäjien tietojen kalastelua varten tehty sivusto, josta teokset eivät tosiasiassa olleet saatavilla.

Sanasto reagoi tekijöiden ilmoituksiin. Sivuston toimintaan puututtiin tekijöiden Sanastolle antamien valtuutusten nojalla ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) ansiokkailla toimilla. TTVK:n saksalaisen yhteistyökumppanin avustuksella pääsy lataa-kirjat.com -sivustolle saatiin estettyä, eikä sivusto enää ole toiminnassa.

Sanaston tiedossa on, että vastaavia epäasiallista ja laitonta toimintaa harjoittavia sivustoja on useita. Sivustojen toimintaan puuttuminen on vaikeaa, sillä niiden käyttämät palvelimet sijaitsevat tavallisesti ulkomailla. Sivustojen ylläpitäjiä on myös hankala tai mahdotonta tavoittaa. Sanasto tulee kuitenkin puuttumaan jatkossakin sivustojen toimintaan yhdessä TTVK:n kanssa varsinkin niissä tapauksissa, joissa sivustot ovat helposti sekoitettavissa laillisiin palveluihin ja käyttävät hyväkseen kotimaisten kirjallisuuden tekijöiden työtä mainostamalla teoksia, vaikka niitä ei todellisuudessa olisikaan ladattavissa.

Laillisia ilmaisia kirjapalveluja ovat mm. Gutenberg-projekti ja Europeana sekä kirjastojen sähkökirjapalvelut.