Kirjallisuuden tekijänoikeudet – käytännön vinkkejä opettajille

Sulkakynä turkoosilla ja vaaleanpunaisella taustalla.

Kirjallisuuden merkitys sivistykselle, oppimiselle, henkisen pääoman kasvattamiselle ja hyvinvoinnille on valtava. Sanasto haluaa osaltaan edistää lukemista ja kirjallisuuden käyttöä kouluissa. Samalla tehtäväämme kuuluu edistää tekijänoikeustuntemusta.

Tätä juttua ennen suosittelemme lukemaan myös kirjallisuuden tekijänoikeudet pähkinänkuoressa -juttumme, jossa paneudutaan tekijänoikeuden perusasioihin.

Kirjallisuuden käyttö opetustilanteessa

Koulumaailmassa kirjallisuuden tekijänoikeuteen liittyen on tärkeää muistaa painettujen ja digitaalisten julkaisujen kopiointiin liittyvät pelisäännöt. Kaikissa Suomen oppilaitoksissa onkin käytössä Kopioston kopiointilupa, joka kattaa sekä teosten valokopioinnin että digitaalisen käytön. Voit tutustua oppilaitosten kopiointilupaan tarkemmin täällä.

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto puolestaan myöntää lupia mm. kirjallisuuden julkiseen esittämiseen sekä yksittäisten runojen tai tekstikatkelmien käyttöön osana uutta julkaisua.

Tekijänoikeuslain mukaan kirjallisuuden esittäminen opetustilanteessa on sallittua ilman lupaa, kunhan opettaminen ei tapahdu ansiotarkoituksessa. Koulumaailmassa tulee kuitenkin vastaan myös tilanteita, jotka ulottuvat opetustilanteen ulkopuolelle. Silloin on syytä kiinnittää huomiota tekijänoikeuksiin.

Milloin kirjallisuuden hyödyntämiseen tarvitaan lupa tekijältä? Käytännön esimerkkejä:

Opettaja lausuu opetustilanteessa runon, pätkän tietokirjasta tai kokonaisen lastenromaanin, tai oppilaat lukevat ääneen kirjaa opetustilanteen yhteydessä.

Mitään erillistä lupaa ei tarvita. Kirjallisuuden esittäminen opetustilanteessa on sallittua ilman lupaa, paitsi jos opetus järjestetään ansiotarkoituksessa.

Koululla järjestetään julkinen juhlatilaisuus, johon on vapaa pääsy. Tilaisuudessa  eräs opiskelija lukee katkelman kirjasta osana muuta ohjelmaa.

Pääsääntöisesti kirjallisuuden julkiseen esittämiseen tulee hankkia lupa tekijältä. Lupaa ei kuitenkaan tarvita, jos kyseessä on ilmaistilaisuus, jota ei järjestetä ansiotarkoituksessa, ja jossa kirjallisuuden esittäminen on vain sivuosassa (kaikkien näiden kolmen on täytyttävä). Tässä tilanteessa kaikki kolme ehtoa täyttyvät, joten lupaa ei tarvita. Vastaavia esimerkkejä ovat koulun kevät- tai joulujuhlat, jos tekstin esittäminen on vain yksi pieni osa ohjelmaa.

Koululla järjestetään ilmaisutaidon opiskelijoiden runonlausuntailta, joka on julkinen tilaisuus. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tekstien esittämiseen tarvitaan tässä tilanteessa lupa niiden kirjoittajalta ja mahdolliselta kääntäjältä tai heitä edustavalta tekijänoikeusjärjestöltä, kuten Sanastolta. Lupa on tarpeen, vaikka tilaisuus olisi ilmainen. Lupa tarvitaan aina, jos tekstien esittäminen on yksi tilaisuuden päätarkoituksista. Jos mukana on runoja, joiden tekijänoikeus on rauennut sekä alkuperäisen kirjailijan että kääntäjän osalta (eli on kulunut 70 vuotta kuolemasta), niiden osalta lupaa ei tarvita.

Oppilaat tekevät videon, jossa luetaan katkelmia kirjoista. Videota katsotaan oppitunnilla.

Lupaa kirjallisuuden käyttöön ei tarvita. Jos video haluttaisiin julkaista esimerkiksi verkossa, siihen tarvittaisiin lupa videolla esitettyjen teosten kirjailijoilta sekä videon tehneiltä oppilailta. Tällaista videota voi siis käyttää ilman erillistä lupaa tilapäisesti opetustilanteessa, mutta ei muuten.

Oppilaat tekevät näytelmän, jossa on hyödynnetty samankaltaista ideaa kuin tuoreessa nuortenkirjassa. Näytelmää esitetään julkisesti yleisölle.

Tekijänoikeus ei suojaa teoksen ideaa, vaan ainoastaan teoksen omaperäistä ilmaisumuotoa. Näin ollen kirjasta poimitun idean hyödyntämiseen näytelmässä ei tarvita lupaa.

Koulun oppilaat tekevät seinäkalenterin, johon painatetaan eri kirjailijoiden runoja. Kalenterin myyntituotoilla rahoitetaan leirikoulua.

Kirjallisten teosten hyödyntämiseen painotuotteissa tarvitaan lupa, mikäli tekijänoikeus on voimassa. Lupa tarvitaan riippumatta siitä, onko tuote ilmainen vai saadaanko sen myynnistä voittoa.

Tutustu myös asianmukaisen siteeraamiseen periaatteisiin.  Sitaattioikeus on määritelty tekijänoikeuslaissa, ja se antaa mahdollisuuden ilman erillistä lupaa lainata kirjallista teosta.

Tutustu Sanaston lupakauppaan. Lupakaupasta voit hankkia tarvittaessa luvat mm. runon tai tekstikatkelman julkaisuun osana uutta painettua tai sähköistä julkaisua tai esitysluvan kirjallisuuden julkiseen esittämiseen. Sanasto edustaa yli 8 500 kirjailijaa ja kääntäjää.

Lue lisää tekijänoikeudesta

Tekijänoikeus.fi

Kopiraittila.fi

Sanaston Tekijänoikeuden ABC-juttusarja