Kirjastojen lukutuokiot ilahduttavat nyt verkossa

Lapset selaavat tablettitietokonetta.

Kirjastot pitävät huolta kirjakansasta myös poikkeusaikoina. Lukutuokiot ovat siirtyneet vauhdikkaasti verkkoon, ja valtakunnallisesti niitä keskitetään kirjastojen yhteiseen videopalveluun Kirjastokaistalle. Tekijänoikeuksista on sovittu Sanaston ja Kopioston kanssa.

Kirjastojen lukutuokiot ja kirjallisuustapahtumat ovat keskeinen osa kirjastojen toimintaa. Kun kirjastot on suljettu, siirtyivät nämäkin tapahtumat verkkoon. Kirjastot järjestävät nyt satutuokioita, novellikoukkuja, kirjavinkkausta ja runoiltoja verkossa. Samalla on huolehdittu siitä, että kirjallisuuden tekijät ja kuvittajat saavat korvauksen teostensa käytöstä. 

Kirjastot ovat ripeästi sopineet tekijänoikeusjärjestöjen kanssa poikkeusajan verkkoluvasta, joka mahdollistaa satutuokiot ja muut lukuhetket Kirjastokaistalla. Kirjastokaista on kirjastojen yhteinen videopalvelu, johon tuotetaan sisältöjä kirjastoista eri puolilta Suomea. Verkkolupa kattaa myös Helsingin kaupunginkirjaston julkaisemat lukutuokiot Helsinki-kanavalla.

– Yhteinen tahtotila ja erinomainen yhteistyö Sanaston ja Kopioston kanssa mahdollisti nopean tavan toimia, jotta pääsimme sopimukseen. Haluankin lausua tästä yleisten kirjastojen puolesta vilpittömän kiitoksen, sanoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Yhteistyöllä verkkokäyttöön

Helsingin kaupunginkirjasto lähti järjestämään kirjallisuuden verkkolähetyksiä heti, kun poikkeusoloihin siirryttiin. Se myös neuvotteli tekijänoikeusratkaisun yleisten kirjastojen konsortion isäntäkuntana edustaen koko maan kirjastoja.

Tekijänoikeusjärjestöt Sanasto ja Kopiosto solmivat kirjastojen kanssa sopimuksen teosten verkkoesityksistä. Sanasto edustaa kirjoittajia, Kopiosto kuvittajia.

– Kirjallisuus ilahduttaa ja lohduttaa, erityisesti näinä poikkeusaikoina. On ollut ilo sopia verkkolukutuokioista kirjailijoiden ja kääntäjien edustajana. Nyt on huolehdittu, että tekijät saavat myös korvauksen teosten käytöstä, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Videomuotoisissa lukuhetkissä ja erityisesti lasten videoiduissa satutuokioissa korostuu kuvituksen merkitys. Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen on hyvillään siitä, että kirjojen tarinat välittyvät koteihin myös kuvitusten kera.

– Tässä poikkeuksellisessa ajassa lukeminen ja lukutuokioiden tarjoaminen on tärkeää. On hienoa olla kuvittajien puolesta mahdollistamassa uusia tapoja heidän työnsä tuloksista nauttimiseen ja näin tarjota elämyksellisiä hetkiä moniin koteihin, Niiranen sanoo.

Verkkolukutuokioita koskeva sopimus on voimassa 22.6.2020 saakka. Jos poikkeustila jatkuu vielä sen jälkeen, voidaan sopimusta jatkaa.

Lue lisää: Mitä verkkolupa kattaa?

Lisätiedot

Helsingin kaupunginkirjasto: kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri, [email protected], +358 50 402 5813

Sanasto: toiminnanjohtaja Anne Salomaa, [email protected], +358 50 366 6110

Kopiosto:  toimitusjohtaja Valtteri Niiranen, [email protected], +358 9 4315 2300