Perityt tekijänoikeudet

Mustepullo ja sulkakynä kierrevihkon päällä.

Tässä ohjeessa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, jos olet saanut perinnöksi kirjallisuuden tekijänoikeuksia.

Kirjallisuuden tekijän kuoleman jälkeen tekijänoikeus siirtyy avio-oikeutta, perintöä ja testamenttia koskevien säännösten mukaisesti. Monelle edesmenneen kirjallisuuden tekijän omaiselle saattaa tulla yllätyksenä tekijänoikeuksien pitkä kesto: tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Uusi rooli tekijänoikeuksien haltijana voi mietityttää: mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?

Tekijänoikeuksien kannalta oikeudet tekijän kuoleman jälkeen saaneen rooli oikeudenhaltijana on hyvin samanlainen kuin tekijänkin: teosten käyttämiseen tulee pyytää lupa ja oikeudenhaltija on oikeutettu korvaukseen teoksen käytöstä.

Tekijänoikeuskorvaukset Sanastosta

Sanasto tilittää tekijän oikeudenhaltijoille erilaisia tekijänoikeuskorvauksia, kuten teosten kirjastolainaamisesta kertyvää lainauskorvausta sekä korvauksia kirjallisuuden julkisesta esittämisestä ja käytöstä osana uusia julkaisuja. Tilittämämme korvaukset määräytyvät teosten käytön mukaan. Esimerkiksi tekijäkohtaisen lainauskorvauksen summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kyseisen tekijän teoksia lainataan kirjastoista.

Maksuton asiakkuus

Tekemällä kuolinpesäsopimuksen Sanaston kanssa ja ilmoittamalla edesmenneen tekijän teosluettelon OmaSanasto-verkkopalveluumme, oikeudenhaltija huolehtii siitä, että saa kaikki Sanaston tilittämät tekijänoikeuskorvaukset. Maksamme tekijänoikeuskorvaukset oikeudenhaltijalle automaattisesti tilitysaikataulumme mukaan. Korvauksia ei tarvitse erikseen hakea tai anoa.

Sanaston kuolinpesäsopimuksen solmimalla oikeudenhaltijoista tulee Sanaston asiakkaita. He ovat oikeutettuja tarjoamaamme tekijänoikeusneuvontaan ja voivat osallistua koulutustilaisuuksiimme. Sanaston asiakkuus on maksuton.

Perikunnalle maksettavia tekijänoikeuskorvauksia verotetaan pääomatulona. Pidätämme 30 prosentin pääomatuloveron tilityksestä, kun kyseessä on perintönä saatu tekijänoikeuskorvaus. Tekijänoikeuksia perineiden henkilöiden ei siis tarvitse toimittaa verokorttejaan Sanastoon.

Jos olet perinyt tekijänoikeuksia kirjallisuuden tekijältä, ota yhteys Sanastoon, niin voimme varmistaa, että tekijänoikeusasiat ovat kunnossa myös jatkossa.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme

Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 10–15.
Puh. +358 (0)9 5629 3300
info[at]sanasto.fi

Voit ottaa yhteyttä myös Perityt tekijänoikeudet -lomakkeen kautta.