Sanaston ensi kertaa jakama Tekijöiden tunnustus -palkinto Kuopion kaupunginkirjastolle 

Koristeellinen kuva.

Sanasto on jakanut Tekijöiden tunnustus -palkinnon Kuopion kaupunginkirjastolle valtakunnallisilla Kirjastopäivillä Kuopiossa 5.6.2024. Palkintona jaettiin kirjailija Johanna Venhon tilaisuutta varten kirjoittama runo ”Yksin ei synny yhtään sanaa”.  

Tekijöiden tunnustus jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Palkinnolla Sanasto haluaa antaa tunnustusta taholle, joka on ahkerasti ja esimerkillisesti hakenut lupia kirjallisuuden käyttöön ja näin osaltaan edistänyt kirjallisuuden tekijöiden toimeentuloa. 

Kuopion kaupunginkirjasto järjestää vuosittain lukuisia tapahtumia, joissa käytetään kirjallisuutta, kuten satutunteja, lukuhetkiä sekä runoiltoja.  

”Tekijänoikeuskorvaukset ovat tekijöille korvausta heidän tekemästään työstä. Kuopion kaupunginkirjasto on ansiokkaasti osoittanut, että kirjallisuutta käyttämällä ja luvat asianmukaisesti hankkimalla voidaan edistää paitsi lukemista ja kirjallista kulttuuria, myös tekijöiden toimeentuloa”, toteaa Sanaston toiminnanjohtaja Niina Vettensola

Ilman kirjailijoita ja kääntäjiä ei ole kirjallisuutta 

Kuopion kaupunginkirjaston johtaja Päivi Savinainen kertoo olevansa iloinen siitä, että kirjaston tekemä työ on huomattu. 

Savinainen toteaa, että lupien asianmukaiseen hankkimiseen ohjaa paitsi tekijänoikeuslaki, myös eettiset näkökulmat.  

”Jos ei ole kirjailijoita, ei ole kirjallisuutta eikä sen myötä kirjastojakaan. Siksi meille on tärkeää huolehtia osaltamme kirjailijan ansainnasta.” 

Kuvassa on vaaleaan t-paitaan pukeutunut vaaleahiuksinen henkilö, taustalla vihreä pensas.

Kuvassa kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen.

Kuopion kirjastoissa paikan päällä tapahtuva toiminta on vilkastunut hiljaisempien koronavuosien jälkeen. Toisaalta myös etätapahtumat ovat tulleet jäädäkseen. Vuonna 2023 alueen tapahtumiin osallistui yli 30 000 kirjastokävijää, ja tapahtumia järjestettiin reilusti yli tuhat. 

”Meillä toimii kaksi verkostoa, jotka vastaavat aikuisten ja lasten tapahtumien järjestämisestä koko kirjastoalueella. Verkostojen vetäjät hoitavat keskitetysti lupien hakemisen niin Sanaston kuin Kopiostonkin suuntaan. Vastuuhenkilöt ovat tottuneita hakemaan lupia, jolloin prosessista on tullut sujuvaa”, Päivi Savinainen kertoo. 

Ääneen lukeminen olennaisessa osassa  

Lasten ja nuorten lukutaidon tason laskusta on kuulunut hälyttäviä signaaleja, ja sen myötä kirjastojen rooli lukutaidon edistämisessä korostuu entisestään. 

”Lukemisen edistämisessä tärkeää on kirjallisuuden käyttäminen eli se, että kirjastokävijät saavat kuulla kirjoja ääneen luettuna. Se voi innostaa lukemaan, sillä kaikissa perheissä ei välttämättä lueta ääneen lapsille”, Päivi Savinainen sanoo.  

”Moni aikuinenkin pitää siitä, että heille luetaan ääneen kirjallisuutta – kirjastomme aikuisille suunnatut lukuhetket ovat olleet todella pidettyjä. Vaikka äänikirjat ovat suosittuja, on kirjallisuus paikan päällä kuultuna vielä aivan erilainen kokemus.” 

***

Johanna Venhon palkintoruno

Yksin ei synny yhtään sanaa

Sujautan sen kansien väliin,
etsi ja lue

äidin keittokirjan soppaohje,
mummonmökin peruskorjausopas,
lue särkevän sydämen rakkausruno,
korsussa sotatalvena vuoltu lintu,
laulava, lahjaksi saatu.
Lue sadun syke sanojen alla,
vauvan tahmea kämmen,
muhjuksi purtu pahvisivu,

isän kädet, ne lennättivät
                    minua kun olin pieni,
                    kasvatin siivet, avasin, nousin:

kaukaa näen, miten kuljet
polkua tantereen poikki metsään,
kaupunkiin, kivitaloon, kirjastoon,

noukit hyllystä kirjan, löydät sen,
luet ääneen, jotta minäkin kuulen,
lisäät väliin pari omaa sanaa.
Taittelet viestin takintaskuun,
yhdessä jatketaan mutkaista matkaa.

– Johanna Venho (2024)

Sanaston luvat

Kirjallisuus tarjoaa laadukasta sisältöä monenlaisiin tilanteisiin. Sanaston tarjoamilla luvilla voit esimerkiksi esittää kirjallisuutta erilaisissa tilaisuuksissa, painaa tekstikatkelmia uusiin julkaisuihin sekä käyttää kirjallisuutta radiossa ja televisiossa.

Sanaston tarjoamat luvat
Sanaston lupakauppa