Video: Anna Kortelainen ja tietokirjailijan etsivätyö

Sanaston videolla tietokirjailija Anna Kortelainen kertoo työstään ja tekijänoikeuksien merkityksestä hänelle. Ilman tekijäoikeuksia hän ei tekisi kirjailijan työtä, sillä tekijänoikeus mahdollistaa elannon kirjoittamisesta.

– Tietokirjan kirjoittaminen on Neiti Etsivän seikkailua parhaimmillaan. Neiti Etsivä löytää johtolangan pään, ja koska hän on syntymäutelias ihminen, hän alkaa selvittää arvoitusta, kertoo Kortelainen.

Tietokirjailijan tehtävä on tehdä arvoituksesta lukijalle kuuluva seikkailu. Lukija otetaan mukaan selvittämään kysymystä ja löytämään kiinnostavia vastauksia.

– Minulla on sellainen periaate, että jokaisen kirjan kohdalla pitää opetella vähintään yksi uusi asia, ettei tule rutiinia. Se liittyy usein tutkimisen tapaan tai johonkin tieteenalaan, jota en itse asiassa ollenkaan hallitse.

Kirjoittaessaan Kortelainen menettää ajantajun. Hän kuvailee oloa samanlaiseksi kuin lapsuuden leikkien tiimellyksessä: yhdestä suunnasta tulivat barbit, toisesta legot ja sitten leikki lähti liikkeelle.

–  Minulla on ihan samanlainen olo, sellainen että posket rusottaa, eikä jaksaisi käydä syömässä ja haluaisi vaan leikkiä sitä leikkiä, vaikka pikkulasten nukkumaanmenoaika on jo ohi.

Tekijänoikeudet merkitsevät Kortelaiselle sitä, että työ saa tunnustusta. On tärkeää, että hänestä jää jälki ja työn tiettyä ainutlaatuisuutta vaalitaan.

– Jos ei olisi tekijänoikeuksia, en tekisi tätä työtä. Tämä on minun elantoni ja elämäntyöni. Jos sitä ei tunnustettaisi, tekisin jotain muuta kivaa. Mutta se olisi sääli, koska tämä on parasta mitä tiedän.