Video: Elina Hirvonen kirjoitusprosessin juurilla

Sanaston videolla Elina Hirvonen kertoo, miten hänen kirjansa syntyvät. Entä minkä hän kokee ajankohtaiseksi tekijänoikeuksien saralla?

– Kirjoitusprosessi lähtee siitä, että on jokin kuva, josta en yleensä tiedä mitään muuta kuin että kuva liittyy jollakin lailla tulevaan teokseeni. Sitten alan elää kuvan kanssa, ja sen ympärille alkaa kertyä ihmisiä, Hirvonen kertoo.

Hän paljastaa, että pohtii teoksen ihmisiä usein pitkäänkin ennen kuin alkaa kirjoittaa.

– Minulla on niitä ihmisiä päässäni, ja siellä on aika paljon trafiikkia. Se tekee välillä normaalielämästä elävien ihmisten kanssa hankalaakin.

Tällä hetkellä Hirvonen työstää uutta teosta, jota hän kutsuu ehkä-romaaniksi, sillä sen muoto on erilainen kuin romaaneissa yleensä. Romaania työstäessä yksi tärkeä asia on, että hän kävelee työhuoneelleen Lapinlahden sairaalalle Hietalahden hautausmaan läpi.

– Kuolleiden keskellä käveleminen on laskeutumisen kokemus, joka liittyy siihen romaanin maailmaan. Siinä katoavaisuudella on iso merkitys sekä henkilökohtaisella että laajemmalla tasolla.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät Hirvoselle?

– Ajattelen, että tekijänoikeusjärjestelmä on taiteen vapauden suojaamisen ytimessä. Nyt iso kysymys tekijänoikeuksien kannalta on se, että painetun kirjan myynti on laskenut dramaattisesti ja samaan aikaan äänikirjojen ja e-kirjojen myynti kasvaa. Iso kysymys on se, miten tekijöiden toimeentulo ratkaistaan tässä tilanteessa, ja ajattelen että esimerkiksi Sanaston rooli on tässä tärkeä. Se on valtava murros, jossa täytyy ajatella paljon asioita uusiksi.