Vuoden 2017 tekijänoikeusteko -palkinnon sai Virpi Hämeen-Anttila

Vuoden 2017 tekijänoikeusteko -palkinto on myönnetty kirjailija Virpi Hämeen-Anttilalle tunnustukseksi hänen merkittävästä työstään lainauskorvausjärjestelmän laajentamiseksi ja kehittämiseksi suomalaisen kirjallisuuden tekijöiden hyväksi.

Suomen Tekijänoikeudellisen Yhdistyksen myöntämä Vuoden tekijänoikeusteko -palkinto jaettiin IPR Gaalassa Helsingissä perjantaina 26. tammikuuta. Tunnustuspalkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa.

Virpi Hämeen-Anttila toimi kuuden vuoden ajan tekstintekijöiden lainauskorvauksia hallinnoivan Sanaston puheenjohtajana ja kampanjoi lainauskorvausmäärärahan nostamiseksi ja korkeakoulukirjastojen saattamiseksi lainauskorvausjärjestelmän piiriin.

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja säveltäjille heidän teostensa lainaamisesta kirjastoista. Suomessa lainauskorvaus oli pitkään huomattavasti alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa eikä sitä maksettu lainkaan korkeakoulukirjastojen lainoista.

Suomen Tekijänoikeudellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liedes kuvasi Hämeen-Anttilan ansioita palkintoperusteluissa näin:

”Hämeen-Anttila työskenteli intensiivisesti yhdessä muiden kirjailijoiden, kääntäjien ja järjestöjen kanssa vakuuttaakseen päättäjät tekijöiden oikeudesta saada kohtuullista korvausta teostensa ilmaisesta kirjastolainaamisesta. Hämeen-Anttila tapasi vuosien aikana lukuisia päättäjiä, edusti kirjailijoita ja kääntäjiä, ja antoi henkilökohtaisen panoksensa tekijöiden yhteiseksi eduksi.

Lainauskorvausten korotus kolmesta miljoonasta yli 14 miljoonaan on saatu aikaan laajalla yhteistyöllä, ja sillä on tuntuva merkitys kirjallisuuden tekijöille sekä toimeentulon että työn arvostuksen kannalta. Tässä kaikessa on Sanaston puheenjohtajana vuodet 2012–2017 toimineella Virpi Hämeen-Anttilalla ollut keskeinen rooli.”

Kirjallisuuden tekijöiden, kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston ja muiden järjestöjen määrätietoisen vaikuttamistyön seurauksena eduskunta päätti opetus- ja kulttuuriministeriön esityksestä korottaa määrärahaa tuntuvasti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Lainauskorvausta on maksettu joulukuussa 2017 ensimmäistä kertaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista.

”Tämä on upea tunnustus kovalle työlle, ja kiitos siitä kuuluu kaikille niille tekijöille, jotka vuosien varrella tekivät työtä yhteisen päämäärämme eteen, sekä Sanaston toimistolle. Me teimme sen yhdessä!” Virpi Hämeen-Anttila kommentoi tunnelmia.


Lisätiedot:

Jukka Liedes | Puheenjohtaja                                    
Suomen Tekijänoikeudellinen Yhdistys ry
p. 0400 508 603

Anne Salomaa | Toiminnanjohtaja
Sanasto – kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö
p. 050 366 6110

Lue lisää:

Puheenjohtajalta: Me teimme sen yhdessä (19.12.2017)

Mitä lainauskorvaus merkitsee kirjallisuuden tekijöille? (7.12.2017)

Kirjallisuuden tekijöille maksettiin vihdoinkin lainauskorvaukset Pohjoismaisen tason mukaan (5.12.2017)

Miten lainauskorvaukset toimivat? (pdf)

Historia: Näin lainauskorvaus nousi (26.6.2017)