Runo kuolinilmoitukseen? Hanki käyttölupa Sanastosta

Runo kuolinilmoitukseen – hanki lupa Sanastosta

Kirjallisuuden julkaiseminen kuolinilmoituksessa on luvanvaraista. Se tarkoittaa, että tekstin käyttöön tulee hankkia lupa ja käyttö on korvattava tekstin tekijälle tai menehtyneen tekijän oikeudenhaltijalle. Samalla tekijät saavat korvauksen luovan työnsä käyttämisestä.

Käyttölupaa kuolinilmoituksia varten on toivottu Sanastolta runsaasti. Aiemmin luvan on voinut myöntää vain tekijä itse, mutta tammikuusta 2024 lähtien luvan voi hankkia helposti lupakaupastamme.

Tekijänoikeuksia kunnioitettava kaikissa yhteyksissä

Kuolinilmoitusta laativille omaisille tuo usein lohtua, että kirjallisuudesta löytyy sopiva runo tai muu tekstikatkelma kuolinilmoituksen muistosanojen oheen. Moni menehtynyt henkilö on elinaikanaan esittänyt toiveen tietystä runosta, jonka tahtoisi kuolinilmoitukseensa. Tekijänoikeuksia tulee kuitenkin kunnioittaa kaikissa yhteyksissä.

Luvat runojen tai tekstikatkelmien käyttämiseksi kuolinilmoituksissa hankitaan Sanastosta, ja Sanasto tilittää korvaukset tekijöille heidän teostensa käytön perusteella. Jos kyse on käännetystä runosta tai tekstikatkelmasta, lupa käyttöön tarvitaan sekä alkuperäistekijältä että kääntäjältä.

Kirjoittajan ja mahdollisen kääntäjän nimi tulee ilmoittaa runon tai tekstikatkelman yhteydessä. Runo tai tekstikatkelma tulee julkaista alkuperäisessä muodossaan. Runon muuttamiseen tai lyhentämiseen tarvitaan aina lupa tekijältä.

Sanasto voi myöntää lupia vain kirjallisuuden osalta. Laululyriikan käyttöön luvat hankitaan suoraan tekijältä.

Hanki lupa kätevästi Sanastosta

Luvan hinta on 44 euroa (+ ALV 10 %). Lupa kattaa tekstin käytön yhdessä kuolinilmoituksessa, jonka voi kuitenkin julkaista kahdessa eri lehdessä.

Voimme myöntää luvat niiden tekijöiden osalta, jotka ovat Sanaston asiakkaita. Vuonna 2024 Sanasto edustaa yli 17 000 kirjallisuuden tekijää Suomessa.

Huom: Sanaston lupa kattaa vain kirjallisuuden julkaisemisen osana kuolinilmoitusta. Se ei kata sanomalehden perimää maksua ilmoittamisesta.


Lyhyesti

  • Runon tai tekstikatkelman julkaisemiseen kuolinilmoituksessa tarvitaan lupa, jonka voi hankkia Sanastosta. Laululyriikan käyttöön luvat hankitaan puolestaan suoraan tekijältä.
  • Luvan hinta on 44 euroa (+ alv. 10 %) per ilmoitus (1–2 lehdessä).
  • Käytettävän tekstin maksimimerkkimäärä on 800.
  • Teksti tulee julkaista alkuperäisessä muodossaan.
  • Sanasto tilittää käytöstä korvaukset tekijöille.
  • Yli 70 vuotta sitten menehtyneiden tekijöiden teoksia voi käyttää ilman lupaa.


Hanki lupa kirjallisuuden käyttöön kuolinilmoituksessa Sanaston lupakaupasta.

Mikä tekijänoikeus on ja mitä se suojaa?

Tekijänoikeus on voimassa tekijän (eli kirjailijan tai kääntäjän) elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Tekijän kuoleman jälkeen tekijänoikeus siirtyy tyypillisesti hänen perillisilleen. Sanastosta voi hankkia luvat sekä alle 70 vuotta sitten menehtyneiden että elossa olevien tekijöiden teoksiin.

Tekijänoikeus syntyy teoksen tekijälle automaattisesti teoksen luomishetkellä. Tekijänoikeussuojan saa, jos teos on riittävän itsenäinen ja omaperäinen, eli ylittää teoskynnyksen. Kirjallisuudessa tekijänoikeus syntyy sekä kirjailijalle että kääntäjälle.

Lue lisää kirjallisuuden tekijänoikeuksista.

Sanaston palvelut

Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Useimmissa lupa-asioissa voit kuitenkin asioida suoraan lupakaupassamme.

Palvelemme arkisin klo 10–15.
Puh. +358 (0)9 5629 3300
info[at]sanasto.fi