Näin huomioit tekijänoikeudet kuolinilmoitusta laatiessasi

Kirjan sivuja.

Saanko käyttää runoa tai muuta tekstikatkelmaa kuolinilmoituksessa ja tarvitsenko käyttöön luvan? Entä jos lainaan jo menehtyneen tekijän kirjoittamaa tekstiä? Voinko muokata tekstiä ilmoitukseen? Mistä ja miten hankin kirjallisuuden käyttöluvan kuolinilmoitukseen? Tässä artikkelissa käsittelemme kirjallisuuden käyttämistä kuolinilmoituksissa ja vastaamme yleisimpiin kysymyksiin aiheesta.

Tekijänoikeuksia kunnioitettava kaikissa yhteyksissä

Kuolinilmoitukset ovat herkkä aihe. Kuolinilmoitusta laativille omaisille tuo usein lohtua, että kirjallisuudesta löytyy sopiva runo tai muu tekstikatkelma kuolinilmoituksen muistosanojen oheen.

Tekijänoikeuksia tulee kuitenkin kunnioittaa kaikissa yhteyksissä; kirjallisuuden julkaisemiseen kuolinilmoituksissa tulee hankkia lupa ja käyttö on korvattava alkuperäistekijälle tai tekstin oikeudenhaltijalle. Runo tai tekstikatkelma tulee julkaista alkuperäisessä muodossaan ja runon muunteluun tai lyhentämiseen tarvitaan aina lupa tekijältä. Tekijän nimi tulee ilmoittaa runon tai tekstikatkelman yhteydessä.

On hyvä muistaa, että jos kyse on käännetystä runosta tai tekstikatkelmasta, lupa käyttöön tarvitaan sekä alkuperäistekijältä että kääntäjältä.

Lupa kirjallisuuden käyttöön kuolinilmoituksessa suoraan tekijältä

Sanastolla ei ole luparatkaisua ilmoituksia tarjoavien tahojen kanssa, joten tällä hetkellä lupa kirjallisuuden käyttöön kuolinilmoituksessa tulee pyytää suoraan tekijältä. Myös korvauksesta sovitaan tällöin tekijän kanssa suoraan. Hinnoittelun apuna voi käyttää Sanaston lupahinnastoa. Suosittelemme sopimaan käytöstä ja korvauksesta kirjallisesti, mikä voi yksinkertaisimmillaan tapahtua esimerkiksi sähköpostitse.

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään tekijöiden tavoittamisessa. Vuonna 2023 Sanasto edustaa lähes
17 000 kirjallisuuden tekijää Suomessa.

Milloin tekijänoikeus raukeaa?

Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Tekijän kuoleman jälkeen tekijänoikeus siirtyy tyypillisesti hänen perillisilleen. Jos tekstin tekijänoikeus on rauennut, sitä voi käyttää ilman lupaa. Muun muassa vuonna 1926 menehtyneen Eino Leinon runot ovat tekijänoikeusvapaita.

Lue lisätietoja kirjallisuuden tekijänoikeuksista.

Tavoitteena helppo lupamalli tulevaisuudessa

Pyrkimyksemme on toteuttaa lupamalli kuolinilmoituksiin Ruotsin mallin mukaisesti. Ruotsissa päästiin vuonna 2019 sopimukseen, jossa hautaustoimistojen asiakkaat voivat etsiä sopivaa värssyä runopankista ja käytöstä ohjautuu korvaus tekstintekijälle. Olemme toiveikkaita siitä, että tulevaisuudessa Suomessakin tähän löydetään hyvä ratkaisu yhdessä hautaustoimistojen tai sanomalehtien kanssa.

Sanaston palvelut

Tekijän tavoittamiseksi voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Palvelemme arkisin klo 10–15.
Puh. +358 (0)9 5629 3300
info[at]sanasto.fi

Muissa lupa-asioissa voit asioida myös suoraan lupakaupassamme: luvat.sanasto.fi.