Mona Bling: Kirjoittaminen on ensirakkauteni

Sanasto ajaa kaikkien suomalaisten kirjailijoiden – sekä kokeneiden että aloittelevien – asiaa. Tässä artikkelisarjassa nostamme esiin uusia Sanaston asiakkaita: tekijät kertovat, mikä teoksen luomisprosessissa on tärkeää ja miten he voisivat jatkaa kirjoittamista tulevaisuudessa. Sarjan neljännessä osassa tapaamme esikoiskirjailija Mona Blingin.

– Tämä kirja oli tarpeellista kirjoittaa, koska vastaavanlaista teosta ei ollut suomeksi tarjolla, kertoo somevaikuttajana ja toimittajana työskentelevä Mona Bling.
23 transmyyttiä – Totta ja tarua transihmisistä on Blingin esikoisteos, jossa puretaan transsukupuolisuuteen liittyviä ennakkokäsityksiä ja harhaluuloja.

Sosiaalisen median vaikuttajana Bling on aktiivisesti lisännyt ihmisten tietoisuutta transsukupuolisuudesta jo useiden vuosien ajan, mutta kirja mahdollisti aiheen laajemman käsittelyn.

– Sosiaalinen media on tosi hyvä työväline, mutta siellä asiat pitää paketoida tosi tiiviiksi ja jollain tietyllä kärjellä. Kirjaa kirjoittaessa koin, että voin olla enemmän läsnä ja kertoa asioista rauhallisemmin, Bling kuvailee. – Some on välineenä nopea, kirjassa on jotain pysyvämpää.

Transaiheita on käsitelty suomenkielisessä kirjallisuudessa toistaiseksi vähän ja Bling toivoo, että hänen teoksensa kannustaisi myös muita transihmisiä kirjoittamaan oman tarinansa kirjoiksi.

Kirjaa kirjoittaessa koin, että voin olla enemmän läsnä ja kertoa asioista rauhallisemmin.

– Kirja on tarkoitettu kaikenlaisille lukijoille, mutta myös transihmisten vertaistueksi. Olisin itse tarvinnut tällaista kirjaa nuorempana.

Toimittajan ja kirjailijan ammatti kiinnostivat jo lapsena.

– Vaikka tykkään puhua ja esiintyä, kirjoittaessa ajatukset saa ilmaistua parhaiten. Rakastan kirjoittaa, kirjoittaminen on ensirakkauteni.

Kirjoitusprosessia haastoivat paineet ja aiheen henkilökohtaisuus

Blingin mielessä oli pitkään kytenyt ajatus transaiheisen tietokirjan kirjoittamisesta, mutta oikeanlaisen konseptin löytäminen vei aikaa. Kun idea myyteistä syntyi, myös kirjan rakenne hahmottui. Vaikka Bling on tehnyt jo pitkään töitä erilaisten tekstien parissa, kirjan kirjoittaminen oli uusi prosessi, jonka ensimmäiset haasteet tulivat vastaan heti alkumetreillä.

– Kirjan aloittaminen oli tosi vaikeaa, sillä olen tosi kilpailuhenkinen ja tavoittelen täydellisyyttä. Koin myös, että tässä on tosi kovat panokset, sillä vastaavanlaista teosta ei ole ollut suomeksi tarjolla. Lopulta pääsin omien kovien vaatimusten yli ajattelemalla, ettei tästä tarvitse tulla maailman paras kirja, kunhan tulee jonkinlainen, Bling kertoo.
– Julkaistu toiseksi tai kolmanneksi paras kirja on parempi kuin julkaisematon paras kirja, jota kukaan ei pääse lukemaan.

Toimittajatausta auttoi kirjaprosessissa aineiston keräämisessä, haastattelujen tekemisessä, materiaalin jäsentelyssä ja faktojen tarkistamisessa. Omat haasteensa kirjoitusprosessiin toi aiheen henkilökohtaisuus.

– Kirjan kirjoittaminen oli puhdistavaa ja terapeuttista, mutta myös kipeää ja työlästä. Oli paljon syviä haavoja, joihin piti palata vuosien jälkeen.

On niin ihanaa ajatella, että kaikilla on mahdollisuus lainata kirja!

23 transmyyttiä julkaistiin yhdeksän kuukautta sitten ja Bling saa siitä edelleen palautetta lähes päivittäin. Palautteissa lukijat kertovat esimerkiksi oppineensa uutta tai löytäneensä kirjasta samaistumispintaa. Nuorimmat lukijat ovat olleet teini-ikäisiä ja vanhimmat kuusikymppisiä.

– Mieleenpainuvimmat viestit tulevat translasten vanhemmilta, jotka kertovat, että heidän lapsensa on sanonut jo monta vuotta olevansa jotain muuta sukupuolta kuin mikä on syntymässä määritelty. Kirjasta on ollut iso hyöty näille vanhemmille.

Ensimmäiset lainauskorvaukset luvassa joulukuussa

Hiljattain Turkuun muuttanut Bling tunnustaa rakastavansa kirjastoja. Hän vilauttaa uutta kirjastokorttia, jonka on juuri hankkinut uuden kotikaupunkinsa kirjastoihin.

– On niin ihanaa ajatella, että kaikilla on mahdollisuus lainata kirja! Bling sanoo. Esikoisteoksen julkaisun aikaan häntä ilahdutti, miten ahkerasti teosta varattiin kirjastoista etukäteen.

– Oli tosi makeeta, kun kirja sai ISBN-tunnuksen, jonka jälkeen sitä jo varattiin kirjastoista, vaikka kirja ei ollut vielä ilmestynyt.

23 transmyyttiä on julkaistu syksyllä 2022, joten tänä vuonna Blingille maksetaan ensimmäistä kertaa lainauskorvausta. Kirjoitusprosessi on tässä vaiheessa jo niin kaukaista aikaa, että joulukuussa luvassa oleva lainauskorvaus tuntuu Bling mukaan jopa ”ylimääräiseltä rahalta”. Bling kertoo korvausten menevän oman taiteen rahoittamiseen. Uutta kirjaa saadaan odottaa kuitenkin vielä hetki.

– Kirjan kirjoittamisesta saa tosi huonosti rahaa verrattuna siihen, miten paljon siihen menee aikaa. Haluan vielä kirjoittaa sekä tietokirjoja että fiktiota, mutta kyllä siinä pari vuotta menee. Uusi teos siintää kuitenkin jo haaveissa. – Haluan saada oman kirjani viereen lisää kirjoja, jotka ovat itseni tekemiä.

Teksti: Amanda Stavén

Tutustu sarjan aikaisempiin osiin:
Panu Halme: työssäni tärkeintä on muutosten huomaaminen
Annastiina Heikkilä: Kirjallisuuden voima piilee kirjoittajan äänessä
Kun kaikki kietoutuu – Alexander Öhman luo uutta filosofian ja kirjallisuuden sydämessä