E-utlåningsersättningen framskrider – det är inte bråttom med att komplettera verkförteckningarna

Kädet tietokoneen näppäimistöllä. Kuva: Eetu Ahanen

Utlåningsersättningen för e-böcker och e-ljudböcker framskrider. Nu ser det ut som att utlåningsersättning för e-lån på allmänna bibliotek eventuellt kommer att betalas redan 2023. Hur påverkar det här Sanastos kunder?

Sanastos kunder kan redan nu lägga till e-böcker och e-ljudböcker i sina verkförteckningar i OmaSanasto, men detta är inte brådskande. Många upphovspersoner har redan lagt till alla typer av verk i verkförteckningen. Utlåningsersättning betalas endast för verk som finns i verkförteckningen.

Om betalningen av allmänna biblioteks e-utlåningsersättning börjar 2023 ska uppgifterna läggas till i verkförteckningen senast i början av november nästa år. Det finns alltså gott om tid, och vi kommer att påminna kunderna om detta under nästa år.

Hur lägger jag till e-böcker och e-ljudböcker i OmaSanasto?

Sökfunktionen ”Sök efter dina verk i Nationalbibliografin” i OmaSanasto hittar också e-böcker och e-ljudböcker. Du kan lägga till dem i verkförteckningen via sökfunktionen. Om du inte hittar vissa verk kan du söka efter dem i Nationalbibliotekets Finna-tjänst.

Hur söker jag verk i tjänsten Finna?

Öppna Nationalbibliotekets tjänst Finna: https://kansalliskirjasto.finna.fi/?lng=sv

Sök verken med ditt upphovsnamn. Du kan avgränsa sökresultaten enligt typen av material: e-böcker och ljudupptagningar (e-ljudböcker). Kopiera ISBN-numret i Finna och överför det till OmaSanasto. Komplettera övriga uppgifter om verket på normalt sätt.